Selasa, 7 Ogos 2018

tawaran istimewa KURMA SAFAWI dari MADU3KURMA.com

sihatceriacergas & the endaevour to achieve more...
sempena HARI MERDEKA bermula 1.8.2018 sampai stok habis MADU3KURMA menawarkan harga RM 35.00 sekilo stok terhad . siapa cepat dia dapat sila hubungi Show contact number Mohammad Sidi Irsyad 0192136502 Kurma Safawi dimakan secara keseluruhan sebagai kurma kering segar, sebagai kurma beku, sebagai kurma disumbat badam (atau) kacang gajus, atau disalut dengan coklat atau bijan. Ia juga digunakan untuk membuat produk lain seperti bar tenaga, sirap, madu, jeruk, pes, lepa, serbuk goreng, gula, jus dan cuka. Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan Kurma terutamanya terdiri daripada karbohidrat, kira-kira 40-80% yang sebahagian besar adalah gula glukosa dan fruktosa. Ia juga mengandungi sedikit kanji. 100g kurma menyediakan kira-kira 284 kalori. Gula yang terkandung dalam kurma menjadikannya sebagai sumber tenaga yang baik dan mudah dicerna oleh badan. Ia mengandungi jumlah serat yang banyak sama ada yang larut dan yang tidak larut. Kurma juga mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral. Ia adalah sumber potasium yang sangat baik. Lain-lain mineral dan garam yang boleh didapati dalam pelbagai perkadaran termasuk boron, kalsium, kobalt, tembaga, besi, magnesium, manga, potasium, fosforus, sodium dan zink. Kurma juga mengandungi unsur fluorin yang berguna dalam melindungi gigi dari pereputan. Selenium juga terdapat dalam kurma, dipercayai dapat membantu mencegah kanser kerana sifat antioksidan dan dipercayai penting dalam fungsi imun. Terdapat juga pelbagai jenis vitamin dalam kurma. Ini termasuk vitamin C dalam jumlah sedikit dan juga vitamin A dan vitamin B-kompleks seperti thiamin B1, riboflavin B2, asid nikotinik (niasin). Kurma juga sumber yang kaya dengan asid folik. (Al-Farsi dan Lee, 2008) Oleh itu kurma mengandungi jumlah asid amino perlu dan tidak perlu yang sesuai seperti asid aspartik, proline, glycine, histidine, valine, leucine, isoleucin, lisin dan arginina dan dengan itu meningkatkan nilai pemakanannya. Kurma dianggap mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia mempunyai sifat anti-radang dan anti-oksida yang telah terbukti mempunyai potensi faedah dalam pengurusan penyakit kronik seperti kanser dan kencing manis. Ia juga telah terbukti mempunyai kesan perlindungan kepada pelbagai organ seperti otak dan buah pinggang dengan melindungi mereka daripada kerosakan oksidatif. (Sciencedirect.com, 2016). Ia juga dianggap bermanfaat dalam kesuburan. Biji dan kandungan biji Biji kurma Safawi juga dianggap mempunyai kandungan dengan aktiviti anti-radang dan anti-oksida. Ia juga mengandungi mineral seperti kadmium dan klorida. Read more at https://www.mudah.my/Kurma+safawi-68037116.htm#K1dQsD6IwqDGqZwp.99

Tiada ulasan:

Catat Ulasan